vrijdag 16 augustus 2024

Koperen jubileum: 12½ jaar vakantie

We zijn alweer een tijdje op onze zalige plek in Mae Rim, Chiang Mai. Een soort van bouwvak vakantie tijdens onze voortdurende vakantie. 

Wat is eigenlijk vakantie? Ik zocht het in Wikipedia even op. 
"Vakantie is een meerdaagse periode waarin iemand zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt en tijdelijk niet naar school, studie, of werk gaat. Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse 'vacare' dat staat voor leeg of vrij zijn. Vakantie staat dan voor vrij zijn van verplichtingen."

Die dagelijkse gewoonlijke activiteiten van ons hebben al ruim vier en een half jaar te maken met onze bouw. Phatsamon en ik zijn eigenlijk verworden tot een soort van 'bouwvakkers'. De periode hier in Chiang Mai kunnen we dus een beetje zien als onze bouwvak vakantie. Hoewel...

We zien die bouw dan wel als in Surin met onze eigen handen iets moois neerzetten, maar zien het absoluut niet als werken. Ik ben inmiddels al 12,5 jaar vrij van verplichtingen en voor Phatsamon geldt dat nu zo'n jaar of vijf. 

Kortom, ik vier mijn koperen 'vakantie jubileum' en dat voelt nog steeds super goed. Alweer iets om super dankbaar voor te zijn. 

Jaren heb ik in ons townhouse hier in Chiang Mai zelf gewoond. Het was ooit voor onze gasten die retraites volgden op het wellness resort waar het huis aan grenst hun tijdelijk onderkomen. Nadat ik Phatsamon leerde kennen verkaste ik langzaam maar zeker naar Surin. Eigenlijk wilde ik ook van het huis hier af en daarin is na ons huwelijk verandering gekomen. 

Samen met mijn kids Carlien en Rik hebben we besloten het vakantieverblijf hier lekker aan te houden. Gewoon als vaste eigen stek voor 'vakanties' en ook om voor de kids, als ze dat willen, om hun vakantie hier te vieren. Het zwembad wacht op ze. Ze kennen de weg en het is dan een kwestie van alleen de reis naar hier boeken en klaar. Zelfs vervoer is aanwezig.

Op papier hebben we dat nu ook allemaal geregeld. En als er in de toekomst iets met mij gebeurt dan is dat huis voor die twee. En wat zij er dan in de toekomst mee doen is aan hen. 

Vandaag zijn er nieuwe relax stoelen en een bedbank in het huis geleverd. Ook een eventuele logee van hen heeft dan een nette plek om te kunnen overnachten. En zo zullen we elke keer als we weer hier zijn iets vervangen om de boel goed op orde te houden. 

En ja, van ons uit is het een trip van exact 900 km van Surin. Een trip die we zo'n twee keer per jaar in de nacht met de auto met onze drie honden maken. Die trip, hoewel ik weet best wat risicovol en al zeker in de nacht, geeft voor mij nu net juist dat vakantiegevoel. Hoe vaak deed ik dat vroeger niet met onze kids richting bijvoorbeeld de wintersport. 

Waarom dan in de nacht? Met de temperaturen hier is rijden met drie honden, ondanks de airco, gewoonweg onbegonnen werk. En eenmaal hier weer aangekomen kennen die honden ook hier prima de weg en voelen ze zich super op hun gemak. 

Plezier, wat ons betreft, voor iedereen dus. We hopen gezond richting het zilveren vakantie jubileum in Chiang Mai te gaan. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 


1 opmerking:

  1. heerlijk om zo'n mooie plek te hebben waar jullie zo af en toe vakantie kunnen vieren; even niet bouwen maar doen waar je op dat moment zin in hebt, dat is echt vakantie vieren! Geniet in Mai Rim!

    BeantwoordenVerwijderen