maandag 13 mei 2024

Ingelast: Onze bouw opnieuw onder vuur...

(Ge-update op dinsdagmorgen 14 Mei.) 

Op 6 mei 2024 in de vroege avond trof een onverwachte orkaan vooral ons dorp en directe omgeving en veroorzaakte veel schade. Meer dan dertig huizen raakten hun dak kwijt en de Royal Thai Army kwam de volgende dag zelfs de ouderen helpen met reparaties en opruimen.

Ik heb op 7 mei een kleine foto-impressie gemaakt van 'The day after'. Ook onze bouwlocatie liep aardig wat schade op. 

Op 10 mei hebben we 240 nieuwe geglazuurde keramische dakpannen besteld en hopen dat ze snel binnenkomen. De leverring duurt maximaal drie maanden, maar het bedrijf zal proberen haast te maken.

Er moeten nog veel reparaties worden uitgevoerd, maar na vijf dagen enkele per dag een aantal uren inspanning (meer lukt niet door de hoge temperaturen van rond de 38 graden en de hoge vochtigheid) zijn we erin geslaagd het beschadigde dak van het huis dat we aan het bouwen zijn, te repareren. 

Gistermiddag om 17.00 uur was deze klus geklaard, dus we waren van plan vandaag verder te gaan met ons reguliere bouwproces.

Gisteravond wederom totaal onverwacht zwaar weer waardoor onze constructies opnieuw onder 'vuur' kwamen te liggen. Een zware blikseminslag sloeg in tussen het dorp en onze bouwplaats. Alles in één keer donker vanwege stroomstoring. Momenteel hebben we overigens twee tot drie stroomstoringen per week. Dus gisteravond hebben we onze generator maar weer opgestart. Fijn zo'n apparaat te hebben. 
 
Vijf minuten later kwam er een wind die ook regen uit noordwestelijke richting bracht. En binnen nog eens 10 minuten bleek het zich te ontwikkelen tot een hevig onweersbui te zijn met zeer stevige windstoten.

We hoorden al snel, tussen het geluid van de gierende wind en regen, brekend glas en vanochtend ontdekten we de trieste uitslag. 
Het grootste deel van de reparatiewerkzaamheden van de afgelopen vijf dagen zijn vernietigd. Delen van het bovenste dak dat we aan het installeren zijn, zijn weggeblazen en 3,5 meter dieper op het middelste dak gevallen. 
En ook andere nieuwe schade, glazen blokken, bomen, takken, het achterste dak van onze TED's, enzovoort.

We hebben nu eerst even wat tijd nodig op te kijken hoe en met wat we verder gaan. Dit is immers nog maar het begin van het regenseizoen en dit gebied is nooit eerder zo hard door deze extreme winden getroffen. 

Er zijn nieuwe onweersbuien op komst. De eerste regen valt alweer. We hopen dat het een beetje meevalt. 








6 Uur maandagmiddag 13 mei:
Het dak achter de TED's gerepareerd.
58 gebroken dakpannen van de laatste storm vervangen. Maakt het totaal tot nu toe op 182 exemplaren. 
Diverse stapeltjes en ook rond het huis gebroken pannen die we nog hopen een beetje te kunnen gebruiken voor de hoeken. 
De temperatuur is een klein beetje aangenamer gelukkig. 
Dinsdag weer verder...










  
Frans Captijn (Gangey Gruma) 

2 opmerkingen:

  1. Dat meen je niet..... het kan dus nog erger.....niet te geloven....!
    Hopelijk blijven jullie vanaf nu vreselijke stortbuien en stormen bespaard.......
    Veel sterkte met de chaos en hopelijk duurt het niet te lang voordat alles weer geleverd kan worden.....
    Hou je haaks!

    BeantwoordenVerwijderen