woensdag 8 mei 2024

"The day after" een kleine impressie van ons dorp vanmorgen na de superstorm

Vanmorgen om half zeven werd er weer omgeroepen door het dorps luidspreker systeem. Het leger manschappen beschikbaar had gesteld om in het dorp en onze omgeving te helpen na de superstorm van eergisteravond en gisteren nacht. 

Oudere mensen kregen voorang. Ook zou de gemeente de schade komen opnemen en mogelijk zou nadien misschien wat financiele hulp geboden kunnen worden. 

Vanmorgen was de weg naar onze locatie weer iets opgedroogd en ik waagde het er op om naar het dorp te rijden en er kort even rond te rijden. Onvoorstelbaar en omdat het haast niet uit te leggen was haalde ik naderhand Phatsamon op om samen de puinhopen gade te slaan. 

Hier een kleine impressie. En, zo je zult zien, geen foto's van onze bouw. 
Ik moet me kapot schamen dat ik nog over 'schade' praat als je dit ziet. Beter een klein handje te helpen...

Vorige week haar zoon begraven.
Nu het dak eraf en buiten slapen.
'Douchen' in het opblaasbadje.



Koeienstal ingestort

Ik denk pittige lekkage ;(


Alweer een nieuwe electriciteitspaal.
De oude ligt in de berm en was door de
storm geknapt. Er moeten nog wat internetdraden
opgehangen worden. 

Dak weg


Langzaam starten mensen weer op en repareren zelf de schade

Pomphuisje voor het dorpswater ingestort

Dak weg

Sala ingestort

Onze dorpsburgemeester met de teamleider van 
een groepje soldaten.


Het leger springt met helpende handen bij.




Het huisje van een oude vrouw met haar invalide zoon 
zo goed als verwoest. 


De rolstoel van de zoon staat buiten.
Slapen onder een afdakje dat nog overeind staat.



Nog steeds overal geknakte en omgewaaide 
bomen die de wegen versperren en op
stroomdraden hangen.



Koffie verkoop standje weggeblazen

De verkoop wordt hier voortgezet omdat...

De woning heel veel schade heeft opgelopen

Triest als dit nog over is van je 'huis' 



Daar ligt ons dak...

We waren hier net mee gestart...

Het dak eraf, het plafond ingestort.


De verkoop gaat door en... blijven lachen.
We slapen gelukkig nog onder een (dit) dak.


Onze spullen staan droog.

Dakplaten overal om ons heen in de rijstvelden.



En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan maar dat doe ik niet.  Echt dit is maar een kleine impressie. 

Kortom, het houdt ons aardig in zijn greep en we zijn hier allemaal een beetje van de leg en...

Het komt uiteindelijk weer goed.

Nabrander: 
Ik had aangegeven dat de gemeente de schade bij ons niet hoefde te komen opnemen. Wij kunnen het bij ons zelf herstellen en betalen en mensen in het dorp hebben hun aandacht meer nodig.T
och wandelde er om half drie vanmiddag twee mensen van de gemeente met onze dorpsburgemeester binnen. "Jullie kunnen het dan wel niet willen maar maken immers ook deel uit van onze dorpsgemeenschap dus ook jullie krijgen aandacht". Nou, in ieder geval netjes hoewel ik me voor onze 'schade' in vergelijk met heel, heel veel anderen hier, een beetje schaam. 
 

Frans Captijn (Gangey Gruma) 






dinsdag 7 mei 2024

Extra ingelast blog. Een aardige puinhoop en pittig wat schade

Het regent op het moment. De tuin en het land staan blank. We zitten weer in totale lockdown (de weg komt snel maar die toezegging duurt al meer dan een jaar). De vijver is in nog geen twaalf uur tijd weer stevig gevuld. Onze mooie stek is omgebouwd tot een pittige puinhoop. Omgewaaide bomen, gebroken spiksplinternieuwe keramische dakpannen in een grote straal om het huis dat we aan het bouwen zijn. Overal, zowel binnen het huis als daarbuiten, bouwmaterialen om- of weggeblazen. Het nieuwe dak, in aanbouw, redelijk in puin. Duizenden termieten zijn inmiddels door het water wakker geworden en vliegen overal rond. Mijn bril vond ik vanmorgen gelukkig op het pad vlak bij de vijver terug. Die had ook een paragliding ervaring gehad.  

Het maakt een beetje triest. Zeker ook als ik naar het gezicht van Phatsamon kijk. We kunnen er niets aan veranderen. We zijn gelukkig veilig met onze drie viervoeters en we zijn niet de enigen met pittige schade. Het dak van het huis van de zus van Phatsamon in het dorp bijvoorbeeld is grotendeels weggeblazen. En dat is niet het enige dak. Ook de dorpstempel heeft aanzienlijke schade. Veel daken van woningen in het dorp zijn totaal verdwenen, electiciteitspalen liggen om en bomen liggen over de straten. Om ons heen horen we alleen het geluid van motorkettingzagen. 
Het is allemaal niet anders. Slechts vervelend. 

Vanmorgen zijn we gelukkig gezond om iets voor zes uur opgestaan om maar eens een rondje te gaan lopen om een eerste indruk te krijgen van dat wat er allemaal vernield is. 

Totaal onverwacht brak er gisterenmiddag onweer uit. We checken dagelijks diverse 'weather channels' en radars. Niets, maar dan ook niets gaf aan dat het weer zou omslaan. In het midden van de nacht zouden we wat lichte regen kunnen verwachten was de voorspelling. Reden waarom ik de steigers en ladders extra vastzette.

Dat onverwachte onweer dat uit het zuidoosten opkwam veranderde in super korte tijd tot extreme stormen met orkaankracht en gigantische slagregens. Op enig moment veranderde het in een sterke wervelwind en de regen kwam van alle kanten en kon geen andere kant meer op dan onder plinten van aluminium ramen en schuifdeuren door onze gebouwen in te lopen. 
Vanzelfsprekend stroomuitval (ruim zeven uur, ons dorp was niet de enige klant van het energiebedrijf met problemen). Blij met ons aggregaat wederom. 

We weten dat de overheid hier al ruim een week praat over het opwekken van regen om de hittelast die we hier al meer dan een maand hebben voor de inwoners wat te beperken. Dat lukte in het begin in ieder geval niet doordat de chemicalien die de lucht in worden gebracht zich niet konden binden. 
Gisteren was het nationale ploeg ceremonie dag. Misschien lukte het toen wel of was het toch gewoon heel spontaan de onvoorspelbare natuur. We zullen het nooit weten. 

Feit is dat het hier momenteel een aardige bende is en we voorlopig pittig wat extra werk te verstouwen hebben met alle extra kosten en wachttijden voor het leveren van nieuwe materialen die daar natuurlijk ook mee gepaard gaan. 
En nee, de bouw is hier niet te verzekeren. 

Onze eerste indruk van vanmorgen. Zeker weten ontdekken we meer.
- De tuin: Diverse geknakte en omgewaaide bomen, kapotte solar straatverlichtingsunits en kapot tuinmeubilair.
- De controlroom (pomphuis en electriciteitsvoorziening) geen zichtbare schade. 
- De werkplaats geen zichtbare schade.
- De TED's (Talk, Eat & Drink place). Vernield zonnedak en de laminaatvloer begint inmiddels op te zwellen (onder water gelopen door regeninslag).
- Gastpiramide 1, schade aan de laminaatvloer door regeninslag, los geslagen loodslabben.
- Gastpiramide 2, beperkte schade aan de laminaat vloer, losgeslagen loodslabben en weggeslagen insectenhorren in de glazen nok.
- Ons huis in aanbouw... "ga terug naar start, u ontvangt geen twee honderd Euro, en begin maar opnieuw met onder andere het dak. 

Een eenzame duif troffen we gisteravond in de 'veilige haven' van ons badkamerraam aan en ook onze plakkikkers konden de weg naar huis veilig bereiken.
Kadhow slaapt momenteel bij na een voor hem angstige en onstuimige nacht. De twee dames Cupid en Singto bekijken de rommel in en rond het land vanaf de bank van de TED's. Ik weet niet wat ze er van denken. Ze hebben het in ieder geval voor even niet heet. 

Het komt allemaal weer goed maar is even aardig wat verstoring. Gelukkig hebben we geen planning.

Hieronder wat foto's van vanmorgen.




























Een speciekuip met brokstukken van onze nieuwe pannen
verzameld uit de tuin.










Mijn moeder zou zeggen: "Verheugd gaan we verder..." en... zo is het! 
We zullen doorgaan ;).


  
Frans Captijn (Gangey Gruma)