vrijdag 30 juli 2021

Meer dan een wonder dat alles het doet.

Het lijkt allemaal zo gewoon maar dat is het natuurlijk niet. Mensen die tijdelijk of langdurig met lichamelijke of mentale klachten moeten omgaan of leven met een handicap weten er alles van. En als je zelf je voet verstuikt, een keer spierpijn hebt of je je ergens bezeert dan voel je al snel wat voor tijdelijke ‘beperkingen’ dat oplevert.
 
Vanmorgen dacht ik er weer eens aan. Alles functioneert al meer dan vierenzestig jaar bij mij. Ik ben tot nu toe kern gezond. Het feit dat we, mijn vriendin en ik, met onze eigen handen iets unieks in Thailand kunnen bouwen is er het zichtbare resultaat van.
 
En als er als eens een keer een ongemak optreedt dan is dat lichaam zo gigantisch goed in staat om zichzelf te herstellen. Wat mij betreft als het effe lukt geen medicamenten voor nodig. Ik herinner me een gezegde: “Met medicijnen duurt het herstel ongeveer zeven dagen, zonder ongeveer een week”.
En nee, dat zelf herstel zal niet voor eeuwig door gaan. Ook dat hoort bij de natuur. Ouder worden kan immers met gebreken komen. En toch “behaalde resultaten in het verleden” geven me nog steeds een meer dan goed gevoel voor de toekomst.
 
Goed om weer eens even bij stil te staan en vooral ook om dankbaar voor te zijn. Gezond zijn is geen vanzelfsprekendheid maar blijft voor mij een wonder.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 23 juli 2021

Vrijheid. Je zit soms jezelf in de weg.

(Foto: Reuters)
Na mijn meditatie en yoga las ik vanmorgen dit:

“Datgene wat je het meest verhindert om werkelijk vrij te zijn, is je neiging om verstrikt te geraken in angsten en verwachtingen over wat ik 'had moeten' of 'zou moeten' doen of zijn. Vaak heb je reflexen die je verlammen en je verhinderen om nieuwe ruimtes te ontdekken waarbinnen je kan groeien.”

Veel mensen laten zich meer en meer in hun vrijheid van nog zelf kunnen denken beperken. Misschien is het een vorm van slaafse luiheid en volgzaamheid geworden om maar te geloven in alles wat je uit (sociale) media op kunt pikken. Het is slaafs smullen van tv, kranten, YouTube en sociale media. We kunnen, zo lijkt het, niet meer zonder. Het is een vorm van eenzaamheidverslaving geworden. Een eenzaamheid die daadwerkelijk verlamt, angstig maakt en je verhindert om nieuwe ruimtes te ontdekken en te groeien. Om dingen weer in realistische proporties te zien en te zetten en wat luchtiger, ook nog, van leven te genieten.

Twee voorbeelden van hier:
Mensen raken steeds meer in angst. In mijn beleving momenteel door een overkill aan (sociale) media-aandacht en focus op een wereldwijd virus. Natuurlijk is er iets aan de hand in de wereld. Niemand ontkent dat. Ook ik kan het oplopen net als zoveel andere infecties en ziekten. Maar is er ook nog iets anders, en met name iets positiefs, om over te praten? En, in relatie tot dit blog, nemen we ook nog de vrijheid om zelf eens na te denken en dingen in proportie te zien. 
 
Een krantenkop van afgelopen week:
“Naarmate de uitbraak verergert, wordt de Thaise tempel overspoeld met crematies van het coronavirus.”
(De foto, bij dit blog als een van de foto’s bij het artikel).
En als laatste nieuws van vandaag dat een crematie ruimte in Bangkok, na vijfentwintig jaar gebruik met gemiddeld drie crematies per dag gedurende die tijd (zo'n vijfentwintig duizend), helaas is ingestort. Als oorzaak wordt de extra belasting door sterfgevallen van het virus genoemd en terloops wordt er ook een banknummer genoemd om te doneren voor nieuwbouw. 

Nu moet je weten dat het land waar ik met veel plezier al meer dan negen jaar te gast ben, meer dan veertig duizend boeddhistische tempels kent. Overigens met nagenoeg evenzoveel daaraan gekoppelde crematoria.

Op dit moment komen er, officieel aangegeven door de autoriteiten gerelateerd aan dat virus en verspreid over het hele land, helaas ongeveer honderd mensen per dag om. Regulier telt dit land ca. zestienhonderd sterfgevallen per dag. En die honderd komen er lang niet allemaal nog eens extra bij.
Kun je dan spreken van het ‘overspoelen’ van tempels met crematies van het coronavirus? Of het nu ineens pardoes door extra crematies door het virus instorten van een gebouw?
Gemiddeld is het er één op vier honderd tempels... In mijn beleving niet echt een gigantische hogere drukte van belang. Dit soort berichten boezemt bij mensen alleen maar meer angst en onrust in.

Het tweede voorbeeld. Zo’n ruim veertien duizend 'positieve tests' (ze worden nieuwe gevallen genoemd) gisteren. Mensen die zelf meestal nog niet eens weten, of er beroerd van zijn, dat ze het virus onder de leden hebben en gelukkig over het algemeen zonder veel problemen snel herstellen. 
Het ministerie van volksgezondheid van ons buurland Maleisië, als voorbeeld, verkondigde onlangs dat van hun twintigduizend besmettingen op een zekere dag,  98.1% van de mensen die besmet waren niet of nauwelijks klachten hadden.  
Maar de voortdurende focus op de grote getallen doen het naar buiten toe, in relatie tot het kweken van angst, buiten toe heel aardig.

De bevolking telt hier, met alle expats die hier wonen en werken (en helaas momenteel zonder toeristen), zo’n tweeënzeventig miljoen zielen. De wederom eenvoudige rekensom geeft dan aan dat er één op de gemiddeld vijf duizend mensen positief getest wordt. In mijn beleving geen getal om heel erg angstig van te worden.

Maar mensen zijn bang, heel erg bang en maken het zelf alleen nog maar erger. Gigantische werkloosheid, zelfmoord, depressies, een economie die steeds verder instort (onder andere door de toeristenindustrie die zo goed als plat ligt) en vul verder maar in. Ernstige effecten. 

En moeten we dan steeds maar slaafs afwachten omdat we er toch niets aan kunnen veranderen? Onzin!
We kunnen er zeker iets aan veranderen. Kom met jezelf in actie. Eén van die zaken is om weer eens wat vrijer te gaan denken en je minder aan te trekken van dat wat er voortdurend aan negatieve informatie op je wordt afgevuurd. Informatie die je ziek maakt.

Verdiep je in een hobby, lees weer eens een spannend boek, pak je fiets en ontdek (eindelijk) eens je eigen omgeving, ga er op uit met de hond, geniet van elkaar, en zo is er nog heel veel positiefs meer. 

Stop met het voeden van het media systeem en het delen van al het (soms zelfs fake) 'nieuws'. En vraag, als er weer eens over wordt gesproken, om het eens over iets anders te hebben. Iets dat werkelijk interessant voor je is, je laat groeien en je opbeurt. 

Stop met jezelf op voorhand alweer wijs te maken dat het gemakkelijk gezegd is maar voor jou zo moeilijk te verwezenlijken. En draai jezelf geen rad voor ogen dat er niets meer over is om voor te leven of om van te genieten. Je weet immers diep van binnen dat dat niet zo is. 

Wees en/of wordt creatief. Vindt de ‘uitknop’ van die luie apparaten en heb het lef om bewust weer eens andere dingen in je leven ‘aan’ te zetten en wat meer te gaan genieten. 

En vooral, schiet niet door in angsten en zorgen, denk vrij. Je zit jezelf met je gedrag vaak veel te veel in de weg. 

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 16 juli 2021

Je zult maar minister-president of minister van volksgezondheid zijn…

Nee, ik bedoel niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

Je moet toch momenteel mentaal en fysiek totaal gesloopt worden door de voortdurende stroom van modder en kritiek die er van minuut tot minuut over je inzet op je wordt afgevuurd.
Ik zag net een stukje van een livestream van een debat over de ontwikkelingen van het wereldwijde virus dat landen aardig in de greep houdt. Menselijk gezien om niet goed van te worden. En ja, in dit soort functies moet je zeker tegen kritiek kunnen en er mee weten en leren om te gaan maar dit is toch al te gek. 
 
Een deel van mijn laatste job was besluitvorming in situaties van rampen en crises. Een verantwoordelijke opgave en in sommige situaties, zeker ook binnen de wereld van het Internationale Rode Kruis, leven en dood.
 
Met overgave, informatie van dat moment, beste bedoelingen, gericht op de verwachte ontwikkelingen van de situatie en vooral ook gevoel neem je besluiten. Achteraf heel makkelijk om over te oordelen (en te veroordelen).
 
Niet alleen in Nederland maar ook in Thailand en de rest van de wereld zie en voel ik dat wereldleiders proberen de huidige viruscrisis binnen de mogelijkheden, met haar onvoorspelbaarheid en met de aanwezige hulpmiddelen zo goed mogelijk te bestrijden. Of je zo'n baan werkelijk moet 
ambiëren op dit moment is voor mij de vraag. Knap dat mensen er niet voor weglopen. 
 
(Sociale)media en ‘de beste stuurlui die aan wal staan’ (inclusief de dames en heren politici die over de schouders mee kijken) weten achteraf alles beter. Inderdaad, “achteraf kijk je een koe in de kont” luidt het Nederlandse spreekwoord.
 
En nee, ook ik ben het met alle maatregelen en beperkingen niet eens. Het is zoals het is. En toch, ongeacht politieke partij of stroming ook… het is en blijft MENSENwerk. En ondanks dat prima salaris (dat regelmatig wordt genoemd) toch eens een dank je wel voor de inzet!
 
Misschien ook eens een positief signaal tussen alle modder die voortdurend gegooid wordt.
 
Het blijft apart dat iedereen het kennelijk beter weet.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 


vrijdag 9 juli 2021

Voel je snel stukken beter

Ik weet niet wat het is maar het lijkt erop of de stroom van negatieve berichtgeving dagelijks toeneemt. (Sociale) media is het negatieve medicijn en velen van ons genieten ervan, misschien om erbij te horen, om al dat negatieve nieuws ook nog eens dunnetjes te verspreiden naar al hun sociale media ‘vrienden’.

Het is een bewezen feit dat mensen tien keer meer aandacht aan negatief nieuws dan aan positief nieuws besteden. En al die negativiteit maakt somber en ziek.
Ik las onlangs dat de constante aanval van negatief nieuws je perspectief op de toekomst vervormt en je vermogen remt om zelf een positieve impact te maken. 

Het is een ander wereldwijd virus waaraan we nauwelijks aandacht besteden. Een verslaving die we ongemerkt blijven voeden met onze telefoonverslaving. Je komt toch nagenoeg niemand meer tegen zonder een mobieltje in zijn of haar hand of (maar heel kort) in de broekzak?
 
Er is juist zoveel positiefs te melden en daarvoor heb je (sociale)media niet eens nodig. En nee, dat is jezelf geen rad voor de ogen draaien. Het is een kwestie van je mindset veranderen en je focus verleggen.
 
In mijn lessen toonde ik regelmatig een bordje dat aan onze hotelkamers hing: “Don’t disturb” stond op de ene kant. “Clean up room” aan de andere. Een eenvoudige herinnering.
 
Wil je je snel stukken beter voelen? Laat je dan niet verstoren. Verandering van mindset, zet dat apparaat gewoon eens uit. Echt, het lukt. Het is mij ook gelukt. Ik heb zelfs al jaren geen sociale media meer en dat scheelt me een hoop tijd die ik aan andere, meest positieve dingen, besteeds.
Moeilijk? Dat toont je verslavingsgraad aan.
 
Clean up room? Waarom maak je je zo druk en maak je je zorgen over die dingen waarop je geen invloed hebt of juist wel? (zie bijvoorbeeld mijn blog van vorige week). Ruim eens op en maak ruimte.
Verleg je focus en geef aandacht aan die dingen, hoe klein misschien ook, die je positieve energie opleveren. Ze zijn er zeker weten ook voor jou!
 
En, over dat delen gesproken, geef een ander eens een complimentje of een positief woord. Het doet wonderen.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 2 juli 2021

Je zorgen maken? Pure tijdverspilling

Het was afgelopen week weer een leuke opfrisser. Ik schreef er al eens eerder over. De onzin van jezelf zorgen maken. Ik kreeg er een kort leuk filmpje van Gauer Gopal Prabhu over toegestuurd van een goeie kennis hier in Thailand. 
Een eerste reactie van me was een lach en daarna een dieper ‘inderdaad, zo is het ook’.

Al veel eerder kreeg ik het inzicht dat je zorgen maken over dingen waar je in je leven mee te maken hebt of krijgt niet alleen grote tijdverspilling en verstoring van je nachtrust zijn maar ook ziek maken en vooral helemaal niets oplossen. Tijdens een van mijn lessen filosofie hier in Thailand kreeg ik dat ooit van een monnik mee. En als je er dieper over nadenkt dan kan je niet tot een andere conclusie komen.

Ons brein gaat ongecontroleerd met alles aan de slag en stopt, zolang we in leven zijn, nooit. De meest vreselijke dingen zien we met ons gebeuren en we gaan ons zelfs op die situaties voorbereiden. Steeds weer kom je erachter dat het meestal anders en ook in de meeste gevallen milder uit pakt. En op het moment dat we met een situatie moeten omgaan dan hebben we allang alle vaardigheden in huis om er mee om te gaan.

En ik weet, gemakkelijker gezegd dan gedaan. Waarom? Omdat we het onszelf nooit hebben aangeleerd om te stoppen met zorgen maken en ons brein te temmen. Het management ervan in onze eigen hand te nemen. We leren maar niet van eerdere ervaringen die ons keer op keer laten zien dat het zinloos was.

Prabhu geeft met de sheet (zie foto bij dit blog) tijdens een presentatie netjes aan hoe het werkt.
Heb je een probleem in je leven? Nee? Dan hoef je je ook geen zorgen te maken.
Ja? Stel je zelf dan de vraag; “Kan ik er zelf iets aan doen?”. Is het antwoord ja, doe er dan iets aan en stop om jezelf zorgen te maken. Is het antwoord nee? Ook dan is het geen reden om je zorgen te maken. Die zorgen zijn zinloos en leveren je immers niets in je voordeel op. Ze maken niet alleen jou maar ziek maar beïnvloeden ook je omgeving.

Soms is het goed daar weer eens bij stil te staan. Het slaapt zoveel beter. 

Frans Captijn (Gangey Gruma)